FAQ: Veelgestelde vragen

Klik op een vraag om meteen naar het bijbehorende antwwoord te gaan.

Antwoorden op veelgestelde vragen

Hoe kan ik javascript inschakelen in mijn browser?

Klik hier om naar de pagina te gaan met de instructies om javascript in te schakelen. Klik vervolgens op de naam van je browser om naar de specifieke instructies te gaan voor de browser die u gebruikt.

Kan iedereen leren typen?

Bijna iedereen kan leren typen.
Typen is een vaardigheid net zoals fietsen en zwemmen. Je moet er veel voor oefenen maar eenmaal je het kan, gaat het vanzelf.
In het begin zal het heel moeilijk gaan en zal je het gevoel hebben dat je het nooit geleerd zult krijgen. Maar geef niet te gauw op. Naarmate de cursus vordert, zal het steeds beter gaan.
Blijf elke dag oefenen, ook al zijn je scores onvoldoende.
Let op: de snelheid waarmee je typt is minder belangrijk dan de regelmaat en het aantal fouten. Typ dus in het begin heel traag maar met zo weinig mogelijk fouten.

Waarom moet ik mij registreren?

Dat de cursisten geregistreerd staan op de website, biedt een aantal voordelen.
Zo is de website in staat om je resultaten bij te houden en kan je jouw resultaten raadplegen en je evolutie zien doorheen de cursus.
Bovendien kan de website op deze manier detecteren of je problemen hebt met bepaalde letters en hiervoor extra aangepaste oefeningen geven.
Het maakt het ook mogelijk om met meerdere cursisten op dezelfde computer de cursus te volgen.

Hoe registreren?

Om je te registreren moet je op het woordje "hier" klikken op de startpagina van de TYPY-website.
Je komt dan op de registratiepagina terecht waar je je gegevens moet invullen.
Wij raden je aan om je e-mailadres in te vullen als gebruikersnaam, maar je kan ook een andere gebruikersnaam kiezen, mocht je geen e-mailadres hebben. Let wel: de gebruikersnaam mag nog niet geregistreerd staan op de TYPY-website door een andere cursist.
Als alle gegevens correct zijn ingevuld, klik je onderaan op de "Registreren" knop om de registratie te voltooien.

Waarom e-mailadres?

Door je e-mailadres te gebruiken als gebruikersnaam, kan je deze gemakkelijk onthouden. Bovendien kunnen wij zo je wachtwoord naar jou doormailen als je deze vergeten zou zijn.
Je e-mailadres zal door de TYPY-website enkel gebruikt worden voor de werking van de TYPY-website en zal niet worden doorgegeven aan derden.

Ik wil aangemeld blijven.

Indien je de enige cursist op jouw computer bent, kan je op de reggistratiepagina het aankruisvakje "Ik wil aangemeld blijven" aanvinken. Op die manier moet je niet telkens je gebruikersnaam en wachtwoord invullen om je aan te melden maar ben je automatisch aangemeld als je de TYPY-website bezoekt.
Je kan deze optie ook aanvinken op de "Mijn gegevens" pagina waarna je op "Gegevens opslaan" klikt.
Je blijft dan aangemeld zolang je niet op de "Afmelden" link klikt of op de "Mijn gegevens" pagina het aankruisvakje uitvinkt.

Wachtwoord vergeten.

Als je je wachtwoord vergeten bent, kunnen wij een nieuw wachtwoord naar jou doormailen als je e-mailadres eveneens je gebruikersnaam is.
Klik hiervoor op de startpagina op de link "Wachtwoord vergeten?". Op deze pagina vul je je e-mailadres in en vervolgens klik je op de knop "Stuur wachtwoord".
Als je gebruikersnaam geen geldig e-mailadres is, is de enige mogelijkheid om je opnieuw te registreren met een andere gebruikersnaam en de lessen van voor af aan te volgen.

Volgens welk systeem is de cursus opgebouwd?

TYPY is gebaseerd op het "ritmisch-blind-tienvingersysteem". Het is hierbij de bedoeling dat je met tien vingers typt, niet naar je vingers kijkt tijdens het typen en met een regelmatige snelheid typt.
Je vingers moeten steeds in de basis-vingerzetting staan en na elke toetsaanslag naar deze vingerzetting terugkeren. Bij de basis-vingerzetting staat de linker wijsvinger op de "f" en de rechter wijsvinger op de "j". De middelvingers staan op de toetsen net naast deze van de wijsvingers, de ringvingers net naast deze van de middelvingers en de pinken net naast deze van de ringvingers. De duimen laat je op de spatiebalk rusten. Bij de meeste toetsenborden zijn de "f" en de "j" voorzien van een voelbaar streepje.
Een aanslag moet steeds kort en krachtig gebeuren. Probeer zo ritmisch mogelijk te typen: langzaam en regelmatig. Pas als je zonder fouten kan typen, mag je het tempo opdrijven.

Waar moet ik op letten voordat ik aan een oefening begin?

Een goede zithouding is belangrijk bij het typen om later sneller te kunnen typen en lichamelijke klachten te voorkomen.
Controleer voor elke oefening de volgende punten:
  • Zit je met een rechte rug, je benen naast elkaar en de voeten plat op de grond?
  • Zijn de schouders ontspannen, bovenarmen verticaal en de onderarmen horizontaal?
  • Houd je je polsen recht en je vingers gekromd?

Hoe zijn de lessen opgebouwd?

Een les bestaat uit verschillende oefeningen. Je kan pas een volgende les kiezen als de vorige in orde is. Je start telkens met de eerste oefening van een les en gaat naar de volgende oefening als die in orde is. Voor oefeningen die reeds in orde zijn, hoef je enkel een korte opfris-oefening te doen en ga je vervolgens verder naar de volgende oefening. TYPY zal je elke les minstens drie maal laten herhalen zodat de nieuw te leren letters voldoende worden ingeoefend.
Wij raden je aan om de oefeningen af te werken zoals TYPY ze voorstelt en slechts één oefensessie per dag af te werken. Wij raden ook aan om minstens vijf oefensessies per week in te lassen.

Hoe start ik een les?

  1. Ga naar de TYPY-website en meld je aan, mocht dit nog niet gebeurd zijn.
  2. Schakel de spraak van je schermleesprogramma uit. Klik hier om te lezen hoe je dat doet.
  3. Klik op "Start de les".
  4. Luister naar de instructies en druk de te oefenen letters in.
  5. Druk op spatie om de oefening te starten.
  6. Typ de letters, woorden of zinnen die je hoort.

Heb ik een internetverbinding nodig om de cursus te volgen?

TYPY is een online-cursus wat betekent dat de lessen op het internet staan en ook je resultaten op het internet worden bijgehouden.
Wil je toch de cursus volgen zonder telkens verbinding te hoeven maken met het internet, dan kan je hier een eenvoudige offline versie downloaden.

Is het mogelijk om lessen over te slaan?

Door de opbouw van de cursus is het helaas niet mogelijk om lessen over te slaan om bijvoorbeeld meteen aan de lessen te beginnen van de cijfers en leestekens.
Bij de offline versie van TYPY is dit echter wel mogelijk.
Klik hier om de offline versie te downloaden.

Wat als ik het niet goed verstaan heb of de spraak haperde?

Druk ctrl + spatie om de letters, het woord of de zin te laten herhalen.
Druk ctrl + enter om de letters, het woord of de zin te laten spellen.
Let op: TYPY herhaalt de laatste letters of woord of zin, ongeacht welke letters je reeds hiervan getypt hebt.
Let op: Als het vaak gebeurt dat de spraak hapert, is de oorzaak misschien dat de cache van je browser vol zit. De cache is de opslagplaats waar je browser internetbestanden zoals afbeeldingen en geluiden in opslaat, zodat je browser deze niet telkens hoeft te downloaden. Hierdoor kan je browser vlotter werken.
Waarschijnlijk helpt het dan dat je de cache van je browser leeg maakt. Lees hier hoe je de cache van je browser wist.

Kan ik de reeds getypte tekst laten spellen?

Druk ctrl + backspace om de reeds getypte tekst te laten spellen.

Welke sneltoetsen kan ik gebruiken tijdens een oefening?

  • ctrl + spatie: Met ctrl + spatie kan u de letters, het woord of de zin die je moet typen, laten herhalen. Ook de inleiding en de resultaten van een oefening kan je met deze toetscombinatie laten herhalen. Door spatie te drukken, kan je trouwens de extra informatie die soms voor een oefening komt, overslaan.
  • ctrl + enter: Met deze sneltoets kan je het woord of de zin die je moet typen, laten spellen.
  • ctrl + backspace: Met deze toetscombinatie kan je de reeds getypte tekst laten spellen.
  • ctrl + pijl omhoog: Met ctrl + pijl omhoog vergroot je de lettergrootte van de tekst van de oefening.
  • ctrl + pijl omlaag: Met ctrl + pijl omlaag verklein je de lettergrootte van de tekst van de oefening.
  • ctrl: Zolang u de ctrl-toets ingedrukt houdt, verschijnt er op het scherm de letters, het woord of de zin die u moet typen. Zodra je deze weer los laat, verschijnt de tekst die je reeds getypt hebt.
  • backspace: Hiermee keer je terug naar de Startpagina of de "Mijn gegevens"-pagina.

Kan ik de reeds getypte tekst wijzigen en hoe doe ik dat?

Eenmaal je tijdens een oefening een letter getypt hebt, kan u deze niet meer veranderen. Hebt u toch een fout getypt, bijvoorbeeld enkele letters te veel of te weinig of foute letters, typ dan gewoon verder met de letters waar je gebleven was. TYPY zal enkele biepgeluiden laten horen om aan te geven dat er een fout gebeurd was maar zal na een tijdje herkennen waar je bent in de te typen tekst. Bij de berekening van de scores, nadat de oefening beëindigd is, zal TYPY zo mild mogelijk proberen te quoteren.

Waar kan ik veelgebruikte toetsen terugvinden op het toetsenbord en waarvoor dienen ze?

  • spatie: De lange toets onderaan het toetsenbord. Deze wordt gebruikt om ruimte te creëren tussen woorden.
  • enter: De grote toets aan de rechter zijde van het toetsenbord. Deze wordt gebruikt om naar een volgende regel te gaan.
  • escape: De toets in de linker bovenhoek van het toetsenbord. Deze wordt meestal gebruikt om een actie te annuleren.
  • backspace: De langwerpige toets boven de enter. Deze wordt gebruikt om de letter links van de cursor te wissen.
  • delete: Deze toets staat op gewone toetsenborden meestal in de linker onderhoek van een blokje van zes toetsen. Dit blokje van zes staat boven de pijltjestoetsen. Bij laptops staat de delete-toets meestal ergens rechts bovenaan. Deze wordt gebruikt om de letter boven de cursor te wissen of om bepaalde items uit een lijst te verwijderen zoals bijvoorbeeld een bestand dat je uit een folder verwijdert.
  • alt: De toets links naast de spatiebalk. Deze wordt meestal gebruikt in combinatie met een andere toets om bijvoorbeeld een menu op te roepen.
  • altgr: De toets rechts naast de spatiebalk. Deze wordt meestal gebruikt in combinatie met een andere toets om letters met accenten te typen of speciale lettertekens.
  • ctrl: Er zijn twee ctrl-toetsen: de toets in de linker onderhoek van het toetsenbord en de toets in de rechter onderhoek van ditzelfde toetsenbordgedeelte. Ctrl wordt uitgesproken als "controle". Deze toets wordt meestal gebruikt in combinatie met een andere toets om bijvoorbeeld een bepaalde actie uit te voeren.
  • shft: Er zijn twee shft-toetsen: de langwerpige toets onder de enter of de toets boven de linker ctrl. Shft wordt uitgesproken als "shift". Deze toets wordt gebruikt in combinatie met een andere toets om bijvoorbeeld hoofdletters te vormen.

Hoe typ ik letters met accenten of speciale lettertekens?

Klik hier voor een lijst met de meest gebruikte lettertekens en hoe deze aan te slaan.

De spraak hapert vaak op mijn computer.

Gebruik een recente browser. De website zou goed moeten werken met resente versies van Edge, Internet Explorer, Chrome, Firefox en Opera. De Safari browser op Mac computers geeft vaak haperingen bij het afspelen van geluidsbestanden. Daarom raden wij aan om op Mac computers Firefox te gebruiken.
Let op: Als het vaak gebeurt dat de spraak hapert, is de oorzaak misschien dat de cache van je browser vol zit. De cache is de opslagplaats waar je browser internetbestanden zoals afbeeldingen en geluiden in opslaat, zodat je browser deze niet telkens hoeft te downloaden. Hierdoor kan je browser vlotter werken.
Waarschijnlijk helpt het dan dat je de cache van je browser leeg maakt. Lees hier hoe je de cache van je browser wist.

Ik kan de spraak niet laten herhalen op mijn Linux-computer.

Gebruik de sneltoetsen ctrl+alt+spatie in plaats van ctrl+spatie en ctrl+alt+enter in plaats van ctrl+enter om de spraak respectievelijk te laten herhalen of spellen.

Worden mijn scores voor snelheid en regelmaat slechter als ik de spraak vaak laat herhalen?

De website zal er rekening mee houden dat je de spraak laat herhalen of spellen of beluistert en zal deze pauzes niet meerekenen in de scores voor snelheid en regelmaat.
Zelfs als je bv. een telefoonoproep krijgt tijdens een oefening en je gedurende een langere tijd niet verder typt, zal de website dit opmerken en de crono even stil zetten.

Hoe kan ik aan de volgende oefening beginnen?

Als de score op je oefening voldoende is, krijg je de keuze om de huidige oefening te herhalen of meteen naar de volgende oefening over te gaan.
Als de score niet voldoende was, kan je enkel de huidige oefening opnieuw maken.

Kan ik een andere oefening kiezen?

Ja, dat kan. Ga naar de pagina "Mijn gegevens" en selecteer in het onderdeel "Mijn oefening" een oefening en klik op "Start de gekozen oefening".
Let op: je kan enkel de reeds geoefende oefeningen kiezen en de volgende oefening van de huidige les. Je kan pas een oefening van de volgende les kiezen, als de huidige les voldoende is.

Wanneer is een oefening "voldoende"?

Een oefening is voldoende als de laatste 5 oefenbeurten voldoende zijn of de oefening minstens 10 maal doorlopen is.

Wanneer is een les "voldoende"?

Een les is voldoende als alle oefeningen van de les voldoende zijn.

Waar kan ik de resultaten van mijn oefeningen/lessen bekijken?

Klik op de startpagina op "Mijn resultaten". Je krijgt nu de resultaten te zien van de reeds geoefende lessen.
Achter de resultaten van de les kan je op de link "Details" klikken om de resultaten van de oefeningen van deze les te bekijken waar opnieuw een link "Details" staat achter elke oefening. Op deze manier kan je als het ware afdalen in de resultaten en steeds gedetailleerdere resultaten bekijken.
Bovenaan in het menu kan je meteen naar de resultaten gaan van alle lessen, alle oefeningen of alle oefenbeurten.

Bij eenzelfde oefening heb ik minder fouten en toch zijn mijn scores slechter, hoe kan dat?

Er zijn drie soorten oefeningen: gewone oefeningen, opfrisoefeningen en speciale oefeningen.
Zo kan het zijn dat je bijvoorbeeld voor oefening 5 van les 4 eerst een gewone oefening maakt en daarna een opfrisoefening. Op die manier kan het zijn dat je bij de korte opfrisoefening minder fouten typt dan bij de lange gewone oefening en toch een slechtere score krijgt omdat je relatief gezien ten opzichte van het aantal woorden meer fouten hebt getypt.

Mag ik het numerieke toetsenbord gebruiken en hoe doe ik dat?

Uiteraard mag je het numerieke toetsenbord gebruiken. Maar we raden je toch aan om de cijfers ook te leren typen met het gewone toetsenbord.
Als je een doorlopende tekst typt waar af en toe cijfers in voorkomen, zal je deze cijfers sneller kunnen typen op het gewone toetsenbord omdat je je rechter hand niet helemaal naar het numerieke toetsenbord hoeft te verplaatsen. Ben je echter in een rekenblad voortdurend cijfers aan het typen, dan zal je deze sneller kunnen typen met het numerieke toetsenbord.
Bij laptops is er vaak geen numerieke toetsenbord en veel schermuitleesprogramma's wijzen sneltoetsen toe aan het numerieke toetsenbord waardoor het voor visueel gehandicapten vaak niet zo handig is om het numerieke toetsenbord te gebruiken om cijfers te typen.
Het numerieke toetsenbord bevindt zich rechts op het toetsenbord en je bedient het dan ook met je rechter hand. Plaats je middelvinger op de "5" je wijsvinger op de toets links ernaast, je ringvinger op de toets rechts ernaast en je pink op de toets naast deze van de ringvinger. De "5" is meestal voorzien van een voelbaar streepje. Vanuit deze basis-vingerzetting schuif je je vingers omhoog of omlaag om de gewenste toets in te drukken.
Let op: Vooraleer je cijfers kunt typen met het numerieke toetsenbord, moet het numerieke toetsenbord geactiveerd zijn. Dit doe je door de "numlock" in te drukken. De numlock druk je in door vanuit de basis-vingerzetting op het numerieke toetsenbord twee rijen omhoog te schuiven en je wijsvinger in te drukken.
Lees hier hoe je de verschillende toetsen van het numerieke toetsenbord indrukt.

Ik heb een opmerking of suggestie.

Opmerkingen en suggesties zijn steeds welkom. Op die manier kunnen wij de werking van de TYPY-website verbeteren.
Stuur hiertoe een mailtje naar typy@kristofnijs.be.

Mijn vraag staat niet in deze faq.

Heb je nog een vraag die niet wordt beantwoord in deze faq? Aarzel dan niet een mailtje te sturen naar typy@kristofnijs.be.